- Yksinkertainen keittiökompostointi
- Ravitsevaa suotovettä
- Tehokas lannoite maaperään
Bokashin avulla biojätteet voidaan muuttaa maanparannusaineeksi, jonka avulla kasvimaan ja kukkapenkkien kasvit saadaan voimaan hyvin. Japanissa bokashi on ollut olemassa jo pitkään.Bokashista tekee erikoisen se, että jätteet käyvät eivätkä biohajoa, kuten tavallisessa kompostissa. Käymisen aiheuttavat tehokkaat mikro-organismit.
Aloituspakkaukseen sisältyy kaikki tarvittava:
2 Bokashi-keittiökompostoria, 1 kg bokashirouhetta, annostelukauha, astia bokashinesteelle, tiivistyslasta
Ilmatiiviiseen keittiökompostoriin voit laittaa kaikki biojätteet, kuten vihannekset, hedelmät, kahvinporot, lihat, kalat, äyriäiset, juustot ja sipulinkuoret.Keittiökompostori on suunniteltu käytettäväksi sisätiloissa, esimerkiksi pesualtaan alla tai ulkona parvekkeella.
Kerää päivän aikana kertyneet biojätteet yhteen ja laita ne illalla keittiökompostoriin. Kompostointi ämpärissä aktivoituu bokashirouheen ansiosta. Kun ämpäri on täynnä, sen annetaan levätä sisätiloissa 2–3 viikon ajan. Tämän jälkeen sisältö voidaan sekoittaa multaan. Hajoamisprosessin aikana biojätteet muuttuvat ravinteikkaaksi mullaksi.
Ämpärin hanasta voi hajoamisprosessin aikana laskea ravinteikasta suotovettä, joka toimii erinomaisena kasviravinteena. Sekoita suotoveteen hieman vettä ja kaada ruukkukasveille, parvekelaatikoihin tai kasvimaalle. Kasvit saavat roiman annoksen hyödyllisiä ravinteita..
Bokashi-kompostointiin tarvitaan sekä ilmatiivis kompostiämpäri tyhjennyshanalla että hajoamisprosessin aktivoivaa bokashirouhetta.
Vinkki! Bokashista ei normaalisti erity hajuja, mutta jos kompostiaines on liian kosteaa, se voi tuoksua hieman makealta ja käyneeltä. Tyhjennä ylimääräinen suotovesi hanan avulla tai lisää ämpäriin hieman bokashirouhetta, paperipyyhkeitä tai sanomalehtipaperia, jotta ylimääräinen kosteus imeytyy.
Lisää bokashirouhetta voidaan ostaa erikseen.
Näin bokashi toimii:
1. Kerää biojätteet erilliseen astiaan tai kulhoon päivän aikana.
2. Laita biojätteet keittiökompostoriin ja kaada päälle noin 1–2 ruokalusikallista bokashirouhetta
3. Toista, kunnes astia on täynnä. Kompostoinnin aikana voit tyhjentää suotovettä hanan avulla ja käyttää sitä kasviravinteena. Suotovesi laimennetaan suhteessa 1:100 (1 dl 10 litraan vettä), tai 1:1000 pienemmille ja herkemmille kasveille.
4. Kun keittiökompostori on täynnä, anna sen levätä sisätiloissa noin 2–3 viikkoa. Käytä toista kompostiämpäriä ja jatka ylijääneiden ruokien hävittämistä samalla kun ensimmäisen ämpärin sisältö lepää.
5. Noin 2–3 viikon kuluttua levännyt kompostiämpärin sisältö voidaan sekoittaa multaan.
6. Muutaman viikon jälkeen biojätteet ovat muuttuneet ravinnerikkaaksi mullaksi.